Een lawinebericht (ook wel LLB genoemd) is een belangrijk tool voor iedere skiër die zich zo nu en dan naast de piste begeeft. Het is van belang voor zowel professionals als voor de toeristische skiërs.
Het is een visuele weergave van wat het lawinegevaar is in bepaalde delen van het land. Deze berichten worden opgesteld door lokale lawinediensten (vaak de bergredding). Deze mensen gaan elke ochtend op pad om de sneeuwlagen te controleren en deze door te geven naar een centrale waar ze alle informatie verzamelen. Daar stellen ze het bericht op dat men online, in het hotel of bij de skischool terugvindt.
Het is dan ook van cruciaal belang dat men het LLB correct interpreteert, zodat men de risico’s weet en hierop gepast kan anticiperen.
Eerst en vooral bestaat een LLB uit verschillende belangrijke delen die men in elk lawinebericht terug vindt, onafhankelijk van het land of dorp waar men zich bevindt:
Tegenwoordig is het vinden en raadplegen van een LLB geen probleem meer, zo lang men beschikt over een werkende wifi-verbinding kan men op de websites van de lawinediensten het actuele lawinebericht raadplegen.
Men kan ook telefonische contact opnemen met de lawinediensten per regio. Hier zal mendoor een computerstem op de hoogte gebracht worden van het LLB.
Indien men niet over een wifi verbinding beschikt kan men ook steeds de lokale skischool, liftstation, ticketverkoop of zelfs hotelbalie om info vragen. Deze zijn in 90% van de tijd ook op de hoogte van de meest recente lawineberichtgeving en kunnen je hier dan ook meer info over verschaffen.
Oostenrijk: Lawinen.at
Frankrijk: Meteo France
Zwitserland: SLF
Italië: Meteo Mont
Duitsland: Lawinewarndienst Bayern
Andere Europese landen: www.avalanches.org
De korte samenvatting van bovenstaand schema / tabel is als volgt:
5. Laat het skien / snowboarden voor wat het is en zoek een andere invulling voor de dag. Het hele skigebied is dan ook afgesloten. Deze lawineschaal is algemeen voorzien voor de steden en dorpen.
4. Hoog: Begeef je onder geen enkele omstandigheid buiten de opengestelde pistes. Een lawine schuilt maar in een klein hoekje. Er bestaat permanent lawinegevaar in de onmiddellijke omgeving van de geopende skigebieden. Grote delen van de skigebieden zijn afgesloten omwille van deze gevaren.
3. Aanzienlijk: Begeef je niet op hellingen steiler dan 35°. Lawinegevaar 3 is het hoogste en meest gevaarlijke schaal voor de skiërs.
2. Matig: Begeef je niet op hellingen met een steilheid boven de 40°
1. Klein: Hier is het risico op lawines het kleinst maar niet onbestaande.
Deze schaal is echter niet liniair, zo weet je bijvoorbeeld niet of het nu Lawinegevaar 3 tegen de 4 aan is of maar net geen 2 meer.
Wanneer we de lawinegevaren gaan bekijken zal ons opvallen dat bijna altijd het lawinegevaar hoger zal zijn op de berg dan in het dal. Dit komt doordat de sneeuw boven op de berg meer opengesteld is aan de elementen tegenover lager in het dal. Boven is de sneeuw meer onderhevig aan wind, zon en verse sneeuw.
Op het lawinebericht zal ofwel dit symbool staan:
Dit geeft weer dat boven 2000 meter lawinegevaar 3 van toepassing is en onder de 2000m lawinegevaar 2.
of anders dit symbool:
Dit geeft weer dat in het ganse gebied lawinegevaar 2 van toepassing is en dit op alle hoogtes.
(de waardes in beide symbolen kunnen variëren, deze getallen zijn respectievelijk voor het lawinegevaar.)
Om de hoogtes te weten op de berg kan je gemakkelijk naar het liftstation kijken. Hier staat in de meeste gevallen bij op welke hoogte men zich bevindt. Ook staat er vaak op de grote borden met het pistenplan het lawinebericht aangegeven. Dit zijn de borden waar ook wordt op aangegeven welke liften en pistes geopend of gesloten zijn. Nog beter is om een digitale hoogtemeter te dragen dikwijls verwerkt in een uurwerk.
Er is steeds een oorzaak waardoor een lawinegevaar van toepassing is. Deze redenen zijn ook belangrijk om te herkennen wanneer je op de berg bent. Zo weet je zeker of een berg er onder valt of niet. Wanneer je zeker bent dat hij onder een bepaald lawinegevaar valt, kan men een duidelijkere inschatting maken van de omgeving. De gevaren tekenen worden op het LLB weergegeven door bepaalde symbolen. Deze symbolen stellen steeds simplistisch voor wat het juist inhoudt. (zoals kristalsuiker)
Sneeuw die door de wind verplaatst werd. Deze sneeuw zal met zichzelf binden en een gebonden laag vormen op een onderliggende laag, wanneer je de triebschnee in de hand neemt zal deze gewoon uit de hand vallen. Wanner je he probeert samen te persen tot een sneeuwbal zal dit niet lukken.
Vers gevallen sneeuw
Dit zal bijna enkel voorvallen bij lawinegevaar 1.
Sneeuw bind zich niet aan de ondergrond. Bovenliggende sneeuwlaag schuift over de ondergrond weg. Deze ondergrond kan bestaan uit zand, gras of rots.
Natte sneeuw omwille van zon of regen, deze sneeuw weegt zeer veel.
Sneeuw die gebonden is door omgevingstemperatuur en onder invloed van wind een harde of gladde laag vormt. Op deze laag zal de vers gevallen sneeuw zich niet kunnen binden en kan daardoor wegschuiven.
Het is niet steeds in de hele flank dat dreigingen van toepassing zijn. Dit wordt
weergegeven met behulp van een windroos. Op deze windroos wordt het lawinegevaarlijke deel weergegeven door zwarte inkleuring.
Voorbeeld:
Vanaf een hoogte van 1800m zal er zich het gevaar van triebschnee voordoen. Naarmate men hoger gaat, zal het triebschnee-gevaar ook toenemen. Dit zal in alle windrichtingen plaatsvinden.
Vanaf een hoogte van 2000m zal er zich altschnee voordoen, dit in de windrichtingen aangegeven door het zwart ingekleurde deel.
Ook moet men rekening houden dat wanneer men over de berg skiet naar een ander dal dat het lawinebericht daar anders kan zijn. Houd dus steeds goed rekening met waar je heen gaat en bekijk dan het respectievelijke lawinebericht.
Heel veel leert men door ervaring en nuchter denken, indien er twijfel is, is het een NO GO.
Het verschil tussen praktijk en theorie is nog steeds een grote kloof. Men leert alles pas echt toepassen door praktijkervaring op te doen tijdens een cursus of door buiten de piste te skiën en je te laten informeren door je gids.
Indien er nog vragen zijn contacteer ons gerust door hier te klikken.
of contacteer ons op Facebook
Ride on and keep it safe!